Általános Információ Cikkek Karrier Lakhatás

Holland állampolgárság megszerzése

A több éve Hollandiában élő külföldieknek jogukban állhat kérelmezni a Holland állampolgárságot (Nederlandse nationaliteit).

Hogyan kaphat Holland állampolgárságot?
Ennek három módja van.

Honosítással (naturalisatie)
Ha legalább öt éve megszakítás nélkül élsz Hollandiában és a lentebb említett feltételeknek megfelelsz. 

Fakultatív eljárással (optieprocedure)
Ha születésed óta vagy kis gyermek korodtól itt élsz és megfelelsz minden feltételnek

Törvény által (van rechtswege)
Ha valamely szülőd Holland, vagy Holland szülők által lettél örökbe fogadva

​​Honosítás

​Hogy alkalmas legyen a honosítási eljárás elindítására a következő kritériumoknak kell megfeleljen:

  • Elmúltál 18 éves
  • ​Az elmúlt öt évben megszakítás nélkül Hollandiában éltél (vagy Bonaire, Saint Eustatius, Saba, Aruba, Curaçao or Saint Martin közül valahol). Léteznek kivételek, lásd lennebb!
  • ​Érvényes Holland tartózkodási engedéllyel rendelkezel (nem EU- s országok esetén)
  • ​Tudsz Hollandul írni, olvasni és beszélni. Ennek bizonyítására le kell tenned a Holland Polgári Integrációs Tesztet (Inburgeringsexamen) A2- es szinten. Léteznek kivételek, például ha rendelkezel NT2- es vizsgával.
  • ​Nem töltöttél börtön büntetést, vagy nem kaptál 810 Eurót meghaladó büntetést az elmúlt négy évben.
  • ​Hajlandó vagy lemondani az aktuális állampolgárságodról (lentebb olvashatsz a kivételekről és a kettős állampolgárságról).
  • ​Kötelező résztvétel az állampolgár felavatási ceremónián, ahol hűséget kell fogadnod Hollandiának.

​​Kivételek az öt éves követelményre:

  • ​Holland személlyel állsz házastársi kapcsolatban és együtt éltek minimum három éve Hollandiában vagy külföldön. Ez a kivétel érvényes nem házas, de regisztrált élettársi viszonyra is.
  • ​Nem rendelkezel hivatalos állampolgársággal és legalább három éve élsz legálisan Hollandiában.
  • ​Legalább tíz évet éltél Hollandiában érvényes lakhellyel, amiből legalább az utolsó kettő folyamatos volt.
  • ​Korábban rendelkezetél már Holland állampolgársággal.

​​Kettős állampolgárság

Nem kell feladnod az eredeti állampolgárságod ha:

  • ​Holland állampolgárral ész élettársi vagy házastársi kapcsolatban.
  • ​Ha származási országod nem engedi meg az állampolgárságod lemondását.
  • ​Ha hivatalos menekülti státuszod van.
  • ​Ha sok pénzbe kerül az országodban az állampolgárság lemondása (bizonyítandó).
  • ​Ha bizonyos jogok elvesztésével jár, mint pl örökség (bizonyítandó).
  • ​Ha Hollandiában vagy a Holland karibi zonában születettél és ott élsz a Holland állampolgárság kérvényezésekor.

​Ha a fent sorolt kritériumok közül valamelyik érvényes az ön esetében, fontos kihangsúlyozni az állampolgárság kérvényezésének idején. A kivétel kérés nem lehetséges a Holland állampolgárság megszerzése után.

​​Állampolgárság lemondása

​Ha a fent említett kivételek közül egyik sem érvényes az esetedben, akkor a Holland állampolgárság megszerzése után le kell mondanod a mostanit, egy lemondásról szóló nyilatkozat benyújtásával a származási országodnak a hatóságánál (pl. Nagykövetség). Miután a folyamat véget ért, el kell juttatnod egy másolatot az IND- hez (Immigration and Naturalisation Service).​​

A Holland állampolgárság kérvényezése

​Amennyiben megfelelsz a kérvényezési kritériumokat és szeretnél Holland állampolgárságot kapni, ezt a helyi polgármesteri hivatalnál (Gemeente) teheted meg, a szükséges díjak megfizetésével egyidőben.

A kérelmét a polgármesteri hivatal elbírálja és ha minden rendben van, akkor továbbítja az IND- nek (Immigration and Naturalisation Service) egy ajánló levél kíséretében. A teljes kérvényezési procedúra eltarthat akár egy évig is.

​Amennyiben van 18 évnél fiatalabb gyermeked és szeretnél számára is Holland állampolgárságot kérvényezni, ezt bele kell foglalnia a saját kérelmedbe.

​​Holland állampolgárság kérvényezéséhez szükséges dokumentumok

  • ​Érvényes személyazonosságot igazoló dokumentum (pl. személyi vagy útlevél)
  • ​Érvényes tartózkodási engedély (nem EU országból származó személyeknek)
  • ​Aposztillal ellátott Holland, Angol, Francia vagy Német nyelvű születési bizonyítvány
  • ​Inburgeringsexamen igazolás vagy más NT2-es nyelvvizsga.

​A szituációjától függően egyéb kiegészítő dokumentumokra szükség lehet.

Holland állampolgárság kérvényezési költségei:

​Egy személy esetén az állampolgárság kérvényezése €881 (2019) kerül. Több személy esetében (család, gyerekek stb) ez az összeg €1,124 (2019) .

​​Az állampolgárság iránti kérelem elbírálása

​Miután megkapják a kérelmed, a döntést az IND postán keresztül fogja eljuttatni számodra.

​​Jóváhagyott Holland állampolgárság

​Amennyiben a kérelmed pozitívan bírálták el, az IND egy az állampolgárságát igazoló dokumentumot fog eljuttatni számodra. Kapni fogsz egy meghívást a polgármesteri hivataltól (Gemeente), amelyben a (kötelező) állampolgárrá avatási ceremóniára hívnak meg, ahol kézhez fogod végre kapni a Holland állampolgári igazolást (bewijs van Nederlanderschap). A ceremónián hűséget kell fogadnod Hollandiának (Hollandul). Ha megkaptad a Holland állampolgárságot, akkor kérvényezheted itteni útlevelet.​

Elutasított Holland állampolgárság

​Ha valamely kritériumnak nem feleltél meg, akkor az IND elutasíthatja állampolgársági kérelmed. Amennyiben jogi ellenvetésed van a döntéssel kapcsolatosan, természetesen megfellebezheted azt. Ha a fellebbezés nem sikerül, sajnos a befizetett összeget elveszíted.

​Holland állampolgársággal járó jogok

  • ​Szabad bejárás Hollandiába.
  • ​Holland útlevélre való jogosúltság.
  • ​Szavazati jog a Holland nemzeti, illetve helyi választásokon, valamint akár választottnak jelentkezni.
  • ​Holland katonaságba való belépéshez való jog (30 éves korig).
  • ​A gyerekeid egyaránt jogosulttá válnak a Holland állampolgárságra.
  • ​Európai Parlamenti választásokon való résztvétel.

Forrás

Hozzászólások

Hozzászólások

A Szerzőről

Gábor Balogh

2013-ban hoztam létre a hollandiai magyarok facebook csoportját, és a www.hollandiaimagyarok.nl-t amely gyorsan kinőtte magát és mára hollandia legnagyobb magyar közösségévé vált. A célom az itt élő, vagy ide készülő honfitársaim informálása, és felkészítése az itteni életre.

TVRTKO Túl minden Határon jegyvásárlás

Tickets

Családi Nap 2019 Videó